TILBURG - Goed doen anno 2020. Dat komt in Tilburg op de eerste zondag meteen al tot uiting in een vrolijke Driekoningenintocht met ‘een vierde geschenk’: kinderen helpen kinderen die het minder goed hebben.
Andrew van Vliet staat zich in de Heuvelstraat enorm te verwonderen. Wat hij nu toch ziet langstrekken... Een verlichte ster, kinderen met lampionnen. Twee in koningsgewaden gehulde mannen op kamelen, een derde die lopend zo’n dier leidt. Negen schapen met hun herder en schepershond. En een grote stoet zingende mensen er achteraan. ‘Stille nacht, heilige nacht’ kaatst het tegen de winkelpuien, nog verlicht na de koopzondag.Is dit een traditie hier?”, vraagt Van Vliet (28), van Zeeuwse komaf en pas recent Tilburger. Nee, dat is het niet. Maar het borduurt er wel op voort én het moet tegelijk een nieuwe worden.
Vele honderden mensen lopen uit voor de Driekoningenintocht, die voor de tweede keer in de binnenstad wordt gehouden. Ze zingen mee met koren voor de deuren van de Heikese kerk, gaan mee op de pad met Caspar, Balthazar en Melchior en vullen tenslotte de banken van het godshuis op de Heuvel. Het start- en het eindpunt van de stoet zijn dus de kerken die deze dagen met elkaar wedijveren om voor de eredienst open te mogen blijven.
De intocht van de drie koningen (James Stewart, Jace van de Ven, Paul Spapens spelen ze) is het eeuwenoude verhaal vertaald naar het Tilburg van nu. Erfgoed - het Driekoningenzingen was lang zeer populair maar kwijnde vrijwel weg - en evenementenstad gaan in alle vrolijkheid naadloos in elkaar over. Grappig gezicht, drie mannen die pal achter de bultige dieren lopen: zij zijn deze zondag kamelenpoepruimers. Of neem de rommelpotten die in de Heuvelse kerk worden uitgedeeld. Onder andere de burgemeester en vier wethouders begeleiden daarmee het aloude ‘Driekôonenge, gif men ‘ne nuuwen hoed’.
Maar de organiserende stichting Het Vierde Geschenk legt de lat veel hoger. Die wil vooral dit benadrukken en bevorderen: iedereen, van welke afkomst ook, hoort erbij in Tilburg. En Tilburgers zorgen voor elkaar.
Dat in de St. Jozefkerk naast Tilburgse zanggezelschappen ook een mooi gekleed koor van jonge Eritrese mannen optreedt is dus een vanzelfsprekendheid. Maar de onderlinge solidariteit komt helemaal tot uiting wanneer de kinderen Madelief, Elena en Sophia een dolfijnknuffel, een puzzel en een bromtol weggeven. Hun speelgoed mag, symbolisch, naar de drie weken oude Otis Luca. Die slaapt voor het priesterkoor een heerlijke slaap op de schoot van moeder (en ‘moeder Maria’) Linda Oerlemans. Vader Gerton Govers heeft de Jozefrol.
Achthonderd kinderen in armoede krijgen speelgoed
Kinderen die voor andere kinderen het goede doen, dat is na het goud, de mirre en de wierook van destijds nu ‘het vierde geschenk’. De jeugd van de basisscholen Armhoefse Akker, D’n Hazennest, Pendula en Berkeloo heeft de afgelopen tijd 350 verhuisdozen mooi speelgoed ingezameld. De verwachting is dat daarmee achthonderd leeftijdgenoten uit gezinnen in armoede blij gemaakt kunnen worden.
En dat vindt Lynn Steenbakker (27), die met vriend Andrew in de Heuvelstraat staat te kijken, leuk om te horen. Het past eigenlijk helemaal bij hoe het toen ze klein was in haar dorp Moergestel toeging. ,,Wij gingen zingend met de collectebus langs de deuren, dit is ook mooi.”
Bron: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/driekoningen-schommelen-door-tilburg-kinderen-doen-het-goede~a109775b/