Het 4e geschenk Stichting Het Vierde Geschenk Tilburg

Organisatie succesvolle actie vindt dat ook speelgoed circulair kan zijn

Bert van Velthuijsen repareert speelgoed Vierde Geschenk
Voor Het Vierde Geschenk editie 2019/2020 is enorm veel speelgoed ingezameld. Een deel daarvan was niet meer geheel in orde, werkte op de een of andere manier niet, of was gewoon kapot. Tilburger Bert van Velthuijsen heeft zes volle verhuisdozen met kaduuk speelgoed gerepareerd zodat er alsnog kinderen blij mee kunnen worden gemaakt. De organisatie van Het Vierde Geschenk maakt zich sterk voor een circulaire economie.

Bert van Velthuijsen (1957) zegt daarover: “Ik heb er altijd veel plezier in de ander een helpende hand toe te steken. Maar even belangrijk vind ik hergebruik van materialen en apparaten. Soms kan het vervangen van een schakelaar de levensduur van een koffiezetapparaat met jaren verlengen. Dat bespaart het gebruik van grondstoffen als metaal en plastic. Zo is dat ook met speelgoed.”

De Tilburger is bij Het Vierde Geschenk betrokken als lid van Rotaryclub Tilburg-Leijdal. Deze Rotaryclub is een van de vier organisaties achter Het Vierde Geschenk. De drie andere zijn Peerke Donders, Hasseltse Kapel en Kapel O.L. Vrouw ter Nood. Knutselen, ergens mee bezig zijn, is hem van jongs af aan bijgebracht. Zijn vader was vliegtuigbouwer bij de Marine Luchtvaartdienst. Bert van Velthuijsen volgde de Leidse Instrumentenmaker School. In 1980 slaagde hij voor het examen fijnmechanische techniek.

De techniek werd meer een hobby dan een baan toen hij bij de vakbeweging terecht kwam. “Technische oplossingen bedenken en realiseren rond en in huis vind ik leuk om te doen”, aldus Bert van Velthuijsen. “De laatste jaren zie ik om me heen dat het voor mensen steeds moeilijker wordt defecte apparatuur gerepareerd te krijgen. Er zijn te weinig vakmensen beschikbaar en voor veel mensen met een smalle beurs zijn de kosten gewoon te hoog. Vanuit deze gedachten is het mooi om ook speelgoed een tweede leven te geven.”