Het 4e geschenk Stichting Het Vierde Geschenk Tilburg

Geschiedenis

Het 4e Geschenk

Het ontstaan van Het Vierde Geschenk en de Driekoningenintocht

Eind 2018/begin 2019 werden voor de eerste keer in Tilburg Het Vierde Geschenk en - als onderdeel daarvan - de Driekoningenintocht gehouden. Dit was meteen zo’n schot in de roos dat 2019 is gebruikt om beide initiatieven veel vastigheid te geven en stevig in te bedden in de Tilburgse samenleving. Er werd onder meer een stichting opgericht. Een jaar na de introductie vond de tweede editie plaats met nóg meer succes en enthousiasme. Nu wordt 2020 gebruikt om Het Vierde Geschenk verder te ontwikkelen.

Zowel Het Vierde Geschenk als de daaraan gekoppelde Driekoningenintocht zijn een gezamenlijk initiatief van drie gerenommeerde Tilburgse instanties. Dat zijn de stichtingen die respectievelijk de Hasseltse Kapel, de Kapel O.L. Vrouw ter Nood en Peerke Donders beheren. Alle drie zijn gerespecteerd Tilburgs erfgoed. Om nu, in de sterk veranderende samenleving, en in de toekomst betekenisvol te blijven, ontwikkelen de organisaties voortdurend nieuwe initiatieven. Bovendien werken ze samen. Dit bij elkaar gevoegd geeft de twee kapellen en Peerke Donders de relevantie die nodig is om voort te kunnen blijven bestaan. In 2019 is Rotaryclub Tilburg-Leijdal de vierde partner geworden.

Het Vierde Geschenk: Een plezierige geschiedenis van Tilburgse daadkracht en samenwerking

Samen op weg naar het goede

De Hasseltse Kapel, de Kapel O.L. Vrouw ter Nood en Peerke Donders hebben als het ware een belangrijk immaterieel erfgoed in Tilburg geadopteerd: De Driekoningen en hun intocht. Deze eeuwenoude traditie staat sterk onder druk. De drie samenwerkende organisaties vertalen het eeuwenoude verhaal van de Drie Koningen naar de huidige tijd als volgt. Drie personen die volkomen aan elkaar gelijk waren, gingen samen op weg. Ze vertegenwoordigden de toenmalig bekende wereld: Afrika, Azië en Europa. Ze gingen samen op weg om het goede te zoeken – het goede in de persoon van een pasgeboren kind.

Dit 2000 jaar oude verhaal is moeiteloos over te zetten naar het heden. Het verhaal van de Drie Koningen is impliciet en is daarom een voorbeeld voor de samenleving nu. De wereld is een stukje groter geworden. Meer precies: in een stad als Tilburg is met tientallen nationaliteiten, culturen en religies heel de wereld vertegenwoordigd. Daarom is het verhaal van de Drie Koningen zo mooi van toepassing op het Tilburg van anno nu. Zo gaat Tilburg samen op weg naar de toekomst.