Het 4e geschenk Stichting Het Vierde Geschenk Tilburg

Geschiedenis

Ons 3 Koningen Verhaal

Drie geschenken/vier geschenken

Die Drie Koningen namen drie geschenken mee. Het Vierde Geschenk is speelgoed dat kinderen schenken aan leeftijdgenootjes die het minder goed hebben. Het Driekoningen-verhaal komt daarmee in het teken te staan van de solidariteit. Kinderen zijn solidair met kinderen. Ze zijn de Vierde Koning.

Het Vierde Geschenk werkt als volgt. Een aantal scholen wordt uitgenodigd om mee te doen. De kinderen worden gevraagd om thuis eens goed rond te kijken of ze speelgoed kunnen missen. Dit speelgoed wordt verzameld, gerepareerd, helemaal in orde gemaakt en vervolgens doorgegeven aan andere kinderen. Bij het hele proces van speelgoed inzamelen etc. zijn tientallen vrijwilligers betrokken. Via uiteenlopende organisaties die contact hebben met arme gezinnen worden speelgoedbonnen op de juiste adressen afgeleverd. In 2018/2019 werden 400 gezinnen met kinderen met speelgoed verblijd. Een jaar later is dat al opgelopen tot 1000. De gezinnen en de kinderen kunnen het speelgoed ophalen op een speciale dag in het Supporterscafé van Willem II.

Driekoningenintocht

In 1965 trok voor de laatste keer een Driekoningenintocht door Tilburg. Dit bijzonder kleurrijke evenement werd op 5 januari 2019 door Het Vierde Geschenk opnieuw georganiseerd. Dat was een groot succes. Honderden mensen waren toeschouwer. En honderden mensen liepen mee in de stoet. Onder hen burgemeester Theo Weterings en wethouder Esmah Lahlah. Het Vierde Geschenk zie de Driekoningenstoet als een publieke uiting van solidariteit, in het bijzonder met kinderen. Op zo’n manier is het plezierig om het nieuwe jaar te beginnen.

Na de succesvolle eerste editie is Het Vierde Geschenk in 2019 verder ontwikkeld. Een belangrijke stap was de oprichting van een stichting. In het bestuur zitten de vier samenwerkende organisaties. Wat in 2019 opviel was dat een steeds groter wordend aantal organisaties in de stad Het Vierde Geschenk mee ondersteunen. Gesteld kan worden dat Het Vierde geschenk in 2019 zich heeft ontwikkeld tot een brede beweging van solidariteit. In 2020 wil de stichting verdere stappen zetten om dit goede doel nog meer structuur en vastigheid in de Tilburgse samenleving te geven.